Pernuta anticolici - tot ce trebuie sa stii inainte de a achizitiona una
Cand esti tanara mamica ai face orice sa sa nu iti vezi puiul suferind de durerile de dinti sau de colici. Astfel, orice remediu este binevenit, fie ca discutam de produse achizitionate de la farmacie, pe baza de recomandare medicala, fie de la magazinele naturiste sau cele cu produse destinate bebelusilor.
Atat timp cat produsele sunt sigure pentru copii, ai face orice sa ii alini durerea. Din pacate, cresterea, ca proces firesc, poate crea disconfort celui mic, care incepe sa planga. Colicii sunt cei care il fac pe bebelus sa simta cum burtica doare foarte tare, iar asta se lasa cu multe plansete.
Ca parinte ti se rupe sufletul sa vezi cum scanceste si ai face orice sa il ajuti. In acest caz, o buna optiune este sa cumperi o pernuta anticolici.
Cele mai comune astfel de pernute sunt umplute cu mai multe tipuri de samburi si seminte, care se incalzesc la cuptorul cu microunde, apoi se aplica pe burtica dureroasa a bebelusului – efectul antispastic este valorificat prin caldura locala.
Desi poarta denumirea de „perne anticolici”, acestea pot fi folosite pentru o gama mai larga de afectiuni, dat fiind ca vin intr-o gama diversificata de umpluturi, cu forme potrivite pentru orice varsta – patrate, dreptunghiulare, in forma de animale ori de alte obiecte atractive pentru copii.
Si in ceea ce priveste umplutura aceste pernute sunt extrem de variate. Desi cel mai cunoscut model este cel cu samburi de cirese sau visine (datorita faptului ca retin caldura si o elibereaza treptat), pe piata se mai regasesc si urmatoarele modele:
Perne anticolici cu samburi de struguri – spre deosebire de pernutele anticolici cu samburi de cirese sau visine acestea iau mai bine forma corpului si elibereaza caldura treptat pe portiunile dureroase;
Perne anticolici cu grau – acest tip de umplutura este folosita de foarte mult timp in terapiile alternative, dat fiind faptul ca graul absoarbe repede caldura si apoi o elibereaza in mod uniform; pentru a se evita mirosul graului incalzit, multe astfel de perne sunt umplute si cu plante aromatice, in special lavanda;
Perne anticolici cu seminte de in sau de rapita – si aceste pernute sunt preferate de mamicile din tara noastra, dat fiind faptul ca preiau forma corpului si confera o senzatie placuta de relaxare.
Cum si cat timp se incalzeste o pernuta anticolici?
Fiecare tip de penuta anticolici are propriile-i instructiuni, in functie de producator. Modalitatea si timpul necesar incalzirii pernutei tine de tipul de umplutura, cantitatea de seminte sau samburi, dar si de dimensiunea pernei.
Spre exemplu, pernutele cu umplutura de samburi de cires sau visin se incalzesc in termen de 5-10 minute la cuptorul traditional si intr-un singur minut la cel cu microunde (la temperatura setata de 300 de grade Celsius).
Cele cu seminte de in au nevoie de doar 3 minute in cuptorul traditional si de un singur minut in cuptorul cu microunde (la o temperatura setata de 180 de grade Celsius).
Sunt si anumite tipuri de pernute anticolici ce nu pot fi incalzite nici la cuptorul cu microunde, nici la cel traditional. Un astfel de exemplu este perna cu umplutura de grau, care se recomanda a fi pusa pe calorifer sau pe soba inainte de a fi folosita.
Care este eficienta pernutelor anticolici?
Din pacate, in cazul colicilor bebelusilor nu se poate discuta despre un tratament precis, care sa atenueze durerile de burtica. Este important de precizat ca fiecare bebelus este unic, iar ceea ce functioneaza la unul s-ar putea sa nu fie de ajutor celuilalt.
Spre exemplu, un bebelus se poate calma dupa administrarea unui medicament, pe cand celuilalt ii trec durerile de burtica cu ajutorul unei pernute anticolici.
Daca bebelusul sufera foarte tare din pricina colicilor, iar tratamentul medicamentos pare sa nu isi faca efectul, merita incercata solutia aplicarii unei pernute anticolici incalzite. Cu cat modelul ales este mai mic si mai usor, cu atat iti vei da seama mai repede daca acest remediu este potrivit sau nu pruncului.